Разград стана областта с най-много Живи човешки съкровища“, вписани в националната система Живи човешки

...
Разград стана областта с най-много Живи човешки съкровища“, вписани в националната система Живи човешки
Коментари Харесай

Разград вече е областта с най-много „Живи човешки съкровища“ в България 

Разград стана областта с най-много „ Живи човешки съкровища “, вписани в националната система „ Живи човешки съкровища – България ”. Лудогорието вече може да се гордее с цели четири такива. Поредното четвърто самопризнание е за обичая „ Къносване на младоженка “. Това стана ясно, откакто завърши националният стадий от процедурата за попълване на системата. „ Къносване на младоженка “ е показан от колективен притежател –  Фолклорната група за турски песни и Танцовата групировка към НЧ „ Христо Ботев – 1931 година ” – с. Веселина, община Лозница, с живописен началник – докторът по хореография Айше Реджеб и хореограф – Алипи Алеков. Разград има мотив да се гордее още и с факт – че е единствената област, в която две от живите човешки съкровища са на други етнически общности, с изключение на българската. 

Другите одобрени кандидатури на Лудогорието в Националната представителна листа на България на нематериалното културно завещание „ Живи човешки съкровища – България ” са: 2010 година – план „ Срещнали се два буенеца – питали са ” на Народно читалище „ Напредък – Юпер 1915 ”, с. Юпер, община Кубрат, 2016 година – план „ Хъдрелез – алиански карнавални игри от с. Бисерци ” на Народно читалище „ Стефан Караджа 1928 ”, с. Бисерци, община Кубрат и 2021 година – план „ Грее капанска шевица – обичаи и актуалност в творчеството на везбаркатаНиколинка Ангелова “ на Народно читалище „ Просвета 1883 “ с. Гецово, община Разград.

Както към този момент бе оповестено, кандидатурата на обичая „ Къносване на младоженка “ бе утвърдена на районно равнище от Областна експертна комисия, назначена от регионалния шеф Драгомир Златев. Председател на комисията бе доктор Милена Любенова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките /БАН/, а членове: Даниела Неделчева – старши специалист в Регионален експертно-консултантски и информативен център „ Читалища ” – Разград (РЕКИЦ-Разград) и Даниела Ганчева – заместник-директор на Разградския исторически музей и етнограф. Още тогава д-р Любенова акцентира, че препоръчаната кандидатура е доста мощна и има съществени шансове за триумф. Сред достолепията й са, че пресъздава жива процедура, а не сценична възстановка на обред, който от дълго време не се практикува. Предимство е също, че се обръща внимание на традициите на друга етническа общественост, което е израз на приемливост и е в звук с полезностите на Европейския съюз за културно разнообразие. Председателят на комисията уточни, че досието на кандидатурата е чудесно направено, с помощта на съдействието на Даниела Неделчева от РЕКИЦ-Разград. Представителят на Института за етнология и фолклористика тогава благодари и на д-р Реджеб за дългогодишната дейна и поредна работа по запазване на традициите и обичаите на етносите в област Разград. 

Тържествената гала по връчването на удостоверенията за регистриране в Националната представителна листа и грамотите за номинация ще се организира на 12 декември /понеделник/, от 13:30 часа, в изложба „ Средец “ в Министерството на културата.  
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР